De Huis van je Leven Methode

Herken je dit?

 • Je zoekt een hulpmiddel om je cliënt te ondersteunen bij  het verwoorden van zijn of haar verhaal.
 • Je wilt je gesprekken verbreden, want er zijn vaak meerdere oorzaken en oplossingen voor een probleem.
 • Je wilt je cliënt stimuleren om zijn eigen kracht en mogelijkheden te ontdekken.
 • Je wilt in gesprekken de vraag achter de vraag achterhalen. 
 • Je wilt  in  gesprekken een juiste verhouding vinden tussen een informele en formele houding.
 • Je wilt zo min mogelijk tijd besteden aan administratie en verslaglegging

Herken je één of meer van bovenstaande uitspraken? Dan is de Huis van je Leven Methode dé gespreksmethode die jouw (coaching) gesprekken op een hoger plan gaan tillen.

Motiverende gespreksvoering met de metafoor van een huis

De Huis van je Leven Methode is gebaseerd op de metafoor van een huis. Een huis met verschillende kamers die staan voor de verschillende levensgebieden. Goed leven is goed zorgen voor alle kamers van je leven. Een huis kun je inrichten, vormgeven er zo jouw thuis van maken. Een huis vraagt ook om onderhoud. Daarom sluit deze metafoor zo goed aan bij het leven. Door het bezoeken van alle kamers in het ‘Huis van je Leven' en gerichte vragen of opdrachten, ontdek je wat je echt wilt en belangrijk vindt. Daarnaast sta je stil bij je eigen kracht door het ontdekken van jouw talenten en waarden (je fundament).

Een gesprek met behulp van Huis van je Leven geeft: Overzicht, inzicht en uitzicht.

Inhoud van de methodekoffer

De Huis van je Leven Methode wordt geleverd in een stevige koffer van A-4 formaat met magneetsluiting.

 

Deze koffer bevat:

 

 • Huis van je Leven© ‘praatplaat’ op stevig magnetisch materiaal (A3-formaat)
 • Houten pion en houten blokje
 • Fiches
 • Dobbelsteen met 8 zijden
 • Fundamentkaart, met waarden - en kwaliteitenkaart
 • Notitieblok Huis van je Leven A4
 • Nototieblok Huis van je Leven A5
 • Handleiding met een tiental uitgewerkte werkvormen

De illustraties en kaartjes zijn fris en ‘vriendelijk’ vormgegeven, waardoor het product voor diverse doelgroepen als heel toegankelijk wordt ervaren.

 

 

 

De vervangingswaarde van de complete koffer bedraagt € 110,- De koffer met de  Huis van je Leven Methode is alleen beschikbaar na het volgen van een training.

 

Er is nu ook een kinderversie beschikbaar als supplement.

Meer informatie hierover via de boekingspagina of stel je vraag door een mail te sturen: info@isvb.nl


Fasen van begeleiding bij (kortdurende) behandeling, intake en/of coaching

In de begeleiding met de Methode Huis van je Leven© volgen we een aantal fasen:

 

1. Huidige situatie analyseren

2. Gewenste situatie verwoorden

3. Opties inventariseren en afwegen

4. Actie in behapbare stappen

 

In ieder contact wordt een opstelling gemaakt van de huidige en de gewenste situatie, gericht op één of meerdere levensgebieden. Een foto van de opstellingen kan helpen om er tijdens een volgend contact op terug te komen. Dit werkt resultaatgericht en scheelt veel tijd in verslaglegging. Een beeld zegt tenslotte meer dan duizend woorden. Bij het formuleren van acties is de oplossingsrichting van je cliënt leidend. Als begeleider kun je je cliënt helpen om doelen positief en SMART te formuleren. Evalueer de hulpverlening door (tussentijdse) evaluatie van duidelijke doelstellingen, zodat de cliënt merkt dat hij stapjes voorwaarts maakt. De methode is prima te gebruiken in combinatie met andere methodes.

Huis van je Leven Methode kent de volgende literatuur als inspiratiebron:

In 2008 lazen wij in een artikelenreeks de column van Prof. Dr. René F.W. Diekstra  ‘geluk is een huis met vijf kamers’. In deze column beschrijft Diekstra dat hij in aanraking komt met een arts (Dr. Sokh) in een vluchtelingenkamp in Cambodja die hem voorziet van een wijze les: 'Leven is voor mij als het bewonen van een huis met vijf kamers....... Op gelukkige maar ook op de vreselijkste dagen probeer ik in elk van de kamers wat tijd door te brengen, ook al is het maar even'.  Deze arts omschrijft vijf kamers rondom de volgende gebieden: werk, relaties, gezondheid, vrije tijd en zingeving. Een column die ons inspireerde om producten te ontwikkelen rondom het principe van 'je leven als een huis'. 

Prof. Dr. René F.W. Diekstra is in binnen- en buitenland een veelgevraagd spreker op de onderwerpen psychologie van leiderschap, psychologie voor managers en persoonlijke effectiviteit. Ook over het principe van de 5 kamers geeft hij tot op de dag van vandaag nog lezingen en masterclasses.

De volledige column is te lezen via de site van de Speakersacademy en via het boek Wegwijzers naar een hemel op aarde, René Diekstra, Karakter Uitgevers, 9789045204055, 2013. Column I.20 ‘geluk is een huis met vijf kamers’. 

In 2008 lazen wij in een artikelen reeks de column van Prof. Dr. René F.W. Diekstra  ‘geluk is een huis met vijf kamers’. In deze column beschrijft Diekstra dat hij in aanraking komt met een arts (Dr. Sokh) in een vluchtelingenkamp in Cambodja die hem voorziet van een wijze les: 'Leven is voor mij als het bewonen van een huis met vijf kamers....... Op gelukkige maar ook op de vreselijkste dagen probeer ik in elk van de kamers wat tijd door te brengen, ook al is het maar even'.  Deze arts omschrijft vijf kamers rondom de volgende gebieden: werk, relaties, gezondheid, vrije tijd en zingeving. Een column die ons inspireerde om producten te ontwikkelen rondom het principe van 'je leven als een huis'. 

Prof. Dr. René F.W. Diekstra is in binnen- en buitenland een veelgevraagd spreker op de onderwerpen psychologie van leiderschap, psychologie voor managers en persoonlijke effectiviteit. Ook over het principe van de 5 kamers geeft hij tot op de dag van vandaag nog lezingen en masterclasses.

De volledige column is te lezen via de site van de Speakersacademy en via het boek Wegwijzers naar een hemel op aarde, René Diekstra, Karakter Uitgevers, 9789045204055, 2013. Column I.20 ‘geluk is een huis met vijf kamers’. 
https://www.speakersacademy.com/nl/spreker/rene-diekstra/

Een andere belangrijke inspiratiebron is Drs. Fredrike Bannink (klinisch psycholoog), met de door haar geschreven boeken rondom de Positieve psychologie. Positieve psychologie gaat over de vraag hoe we het beste uit onszelf en anderen kunnen halen en optimaal kunnen functioneren. Het richt zich op het versterken van mogelijkheden om een plezierig, goed en zinvol leven te leiden, met positieve relaties en succes. Fredrike is naast uitleggen van de theorie, sterk in het ingaan op de praktische toepassingsmogelijkheden. 

 

Meer lezen over positieve psychologie:

Positieve Psychologie,  Fredrike Bannink, Uitgeverij Boom, 9789089539205 , 2016.

Oplossingsgerichte vragen, handboek oplossingsgerichte gespreksvoering, Fredrike Bannink, Pearson Benelux B.V., 9789026522611, 2013.

Frederike Bannink is een inspirerend spreker en trainer op het gebied van de Positieve psychologie.

www.fredrikebannink.com/

De complete literatuurlijst van inspiratiebronnen van de methode is onderdeel van de koffer van de Huis van je Leven©Methode